de kurkdroge planeet Natso

De kurkdroge planeet Natso

De planeet Natso was kurkdroog, zo droog dat water er ongeveer even zeldzaam was als kwikzilver op aarde. Toch was er leven op deze planeet, zij het leven met een compleet andere fysiologie dan het aardse, op water en koolstof gebaseerde, organische leven zoals wij het kennen. Het oppervlak van Natso werd zoals wel meer werelden bewoond door allerhande plantaardige, dierlijke en nog andere wezens die volledig verschillend waren van wat er op aarde aan te treffen is, en toch door parallelle evolutie soms bizar veel gelijkenis vertoonden met bekende levensvormen. Deze heel uiteenlopende wezens leefden in allerlei ecosystemen, van de oorspronkelijk amper bewoonde natriumwoestijnen tot de enorme houtzwammenwouden waar vreemde monsters huisden en de zuurzeëen aan de polen, waarin aangepaste extremofiele levensvormen die eerder in een nachtmerrie thuishoorden elkaar belaagden.

Niet alleen was er leven aanwezig op Natso, er was zelfs beschaving te vinden, met steden, voertuigen, en natuurlijk ook wapens en oorlogen. Relatief kleine tweevoetige wezens met zesvingerige voorpoten, die er door een speling van de natuur bijna humanoide uitzagen, al waren ze op geen enkele manier met de mens verwant en hadden ze geen zichtbare oren maar wel vier ogen. De Natso, die allemaal dialecten van dezelfde taal spraken en hun planeet genoemd hadden naar hun volk, bouwden op de normaal onbewoonde natriumwoestijnen steden, boerderijen en enorme bibliotheken. Ze hadden een graad van technologie die op sommige vlakken veel verder stond dan de onze en bepaalde dingen miste. Zo was elektriciteit onbekend, maar werden toepassingen van antizwaartekracht en antimaterie heel algemeen gebruikt.

De grote steden van de Natso waren gebouwd van allerlei metalen die veel voorkwamen op het planeetoppervlak. Een geliefd bouwmateriaal was bijvoorbeeld Natrium, dat vrij veel voorkwam in pure vorm op het oppervlak van de woestijnachtige vlakten die ze gekoloniseerd hadden. Hier op aarde zou geen mens er aan denken om ooit iets te maken van pure Natrium, vooral omdat het in combinatie met water zeer zwaar reageert en begint te branden, maar de Natsoniërs leefden in heel andere omstandigheden, en hun geliefkoosde bouwmateriaal was een bijna pure Natrium-legering waaraan een kleine hoeveelheid andere op aarde onbekende stoffen was toegevoegd om het hard te maken. Het werd zelfs tot draden geweven die gebruikt werd in de kledij van zij die het zich konden veroorloven, want zoals bij wel meer zogenaamd beschaafde wezens was er een groot verschil tussen armen en rijken. De armen hadden eerder kleren van organisch materiaal vergelijkbaar met onze haren en plantenvezels, en bouwden huizen van steen, modder of planken gezaagd uit meerderjarige boomachtige paddenstoelvormige groeisels die heel algemeen waren in de wouden waar het volk oorspronkelijk gewoond had voor het naar de vlakten gekomen was.

Het gevaarlijkste wapen dat de laatste tijd op Natso was uitgevonden was het waterpistool. Water werd door electrolyse met batterijen uit bepaalde mineralen gehaald, en net zoals op aarde bewaard in ronde flessen gemaakt van een materiaal gebaseerd op siliciumdioxe. Waterbommen waren één van de meest gevreesde wapens, die verbannen waren door het verdrag van Ditri, hun equivalent van de conventie van Genève, maar die desondanks door sommigen wel gebruikt werden in levensgevaarlijke aanvallen.

Hier moet terloops ook bij vermeld worden dat in deze tijd van beginnende ruimtevaart ook ruimtetuigen van Natrium en Kalium bestonden. Op de atmosfeerloze maan Anul was dat geen probleem, maar niemand had er tot nu toe aan gedacht of beseft dat de volgende planeet Ohdrih een oppervlak had dat voor meer dan 60% bedekt werd met water (en op de polen met vast waterijs), en een atmosfeer vol wolken van waterdamp die regelmatig voor een regen van water zorgden. Maar dat zou pas een probleem worden wanneer de ruimtevaart iets verder zou staan.

De Natsonische beschaving was op zich nog niet zo erg oud, in onze tijdsmeting enkele tienduizenden jaren. De Natsoniërs hadden enkele duizenden jaren vanuit de paddenstoelwouden de enorme lege Natriumvlakten gekoloniseerd, waar heel weinig leven te vinden was. Geen enkele soort had zich echt goed kunnen aanpassen aan een leven hier in deze onherberzame omgeving behalve de zeer traag levende knolsteenplant, die zich als het moest voor een halve eeuwigheid terug kon trekken in een ondoordringbaar stenen pantser dat beschermde tegen water, vuur en zelfs sterke kosmische straling. Bovendien was hij oneetbaar voor alle andere Natsonische wezens behalve één zeldzaam eveneens heel traag levens insect-achtig wezen, dat zich in zulkse periode even lang kon verbergen in een kleine cocon in de knolsteen.

Dat er zo bitter weinig leven te vinden was dat geëvolueerd was om hier te leven was op zich niet zo verbazingwekkend, want de ster waar de planeet Natso rond draaide was deel van een ingewikkeld dubbelsterrensysteem met de rode dwerg Urunem. Wanneer die ster om de 300.000 jaar in de buurt kwam van de planeet Natso had dat ingrijpende seismologische gevolgen, die er soms voor zorgden dat heel diepe onderaardse waterlagen tijdelijk aan de oppervlakte kwam, om de natriumvelden om te toveren in een zee van vuur en water voor enkele jaren, en ook alle andere ecosystemen te verstoren. Het leven op de planeet trok zich in die tijden terug op hogere natriumloze plaatsen, om na deze periode langzaam terug de hele planeet, behalve meestal de kale plaatsen van de natriumvelden zelf te te koloniseren. Maar dat was nu net waar de Natsonische steden gevestigd waren, en de rode dwergster Urunem kwam langzaam weer naderbij…

Advertisements

One thought on “de kurkdroge planeet Natso

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s